Isolatiemateriaal, welke soorten zijn er?

Thermal insulation mineral rock wool installation at the new building attic ceiling

Nieuwsgierig geworden welke soorten isolatiemateriaal bij jou in huis kan worden gebruikt? Lees dan verder over de verschillende keuzes die je kan maken.

Isolatiematerialen, duurzame keuze?

Als we het hebben over isolatiematerialen dan zijn er verschillende keuzes. Eigenlijk zijn ze allemaal duurzaam. Dus dat is fijn! Zit je sowieso gebakken! Wat maakt het dan dat vrijwel alle keuzes duurzaam zijn? Dat komt doordat het isoleren van je woning zoveel voordeel oplevert dat het maken van isolatiemateriaal nauwelijks effect heeft op het milieu. Behalve het isolatiemateriaal PUR – HFK. Er wordt voor gewaakt dat men dit niet meer gaat gebruiken. Pas na 16 jaar levert het je ook winst op. Dat komt doordat het maken van dit isolatiemateriaal zoveel broeikasgassen uitstoot. Totaal geen opties dus! Maar er is wel iets nieuw soort PUR: HFO, dit wordt op een manier gemaakt zodat er geen broeikasgassen vrijkomen. Schapenwol wordt door sommige gezien als een duurzame keuze omdat het gemaakt is van 100% natuurlijk materiaal. Maar door de uitstoot van stikstof die schapen met zich meebrengen, zien sommige mensen het juist als milieu onvriendelijke manier van isoleren. Een discussiepunt die in de politiek veel aandacht heeft gekregen de afgelopen jaren.

Welk isolatiematerialen kies je voor jou woning?

Het kiezen voor de juiste soort isolatiematerialen hangt af van de ruimte waar je dit in wilt gebruiken. Is de ruimte vochtig? Of welk isolatie materiaal is het meeste geluidsdicht omdat je een tussenmuur aan het maken bent? Kortom, elke ruimte heeft ander nut en bij elke ruimte kan ook niet iedere soort isolatiemateriaal geplaatst worden. Naast de verschillende soorten hebben isolatiematerialen een RD-waarde. Deze afkortingen staat voor: R van Resistance en de D staat voor Declared. Deze waarde is belangrijk voor het isoleren. Waarom? Het geeft de warmteweerstand aan van het isolatiemateriaal. Deze warmteweerstand geeft het isolerend vermogen aan van het isolatiemateriaal. Hoe meer de RD-waarde is, hoe hoger het isolerend vermogen, dus hoe beter het isolatiemateriaal de warmte vasthoudt. De RD-waarde is altijd afhankelijk van de dikte van het materiaal. Bijvoorbeeld als je wilt isoleren met PIR-spouwplaten van 2 cm dik, dan kan de RD-waarde 0.90 zijn maar als je hetzelfde materiaal gebruikt met een dikte van 9 cm dan heeft de RD- waarde een score van 4.05. Wat jij wilt gaan gebruiken kan afhangen van de ruimte waarvoor je dit wilt doen en van je budget.

Hieronder een kort overzicht van verschillende soorten isolatiematerialen.

Welke soortWaarvoor gebruiktGeluiddempend
GlaswolNiet voor kleine tussen ruimtesZeer goed
SteenwolVrijwel allesZeer goed
Pir-spouwplatenVrijwel alles, egale oppervlaktesZeer goed
PUR HFOJuist gebruikt voor kleine tussen ruimtes en niet egale ruimtesGoed
IsolatiedekensNiet egale oppervlaktesGoed
InblaasisolatieKleine ruimtes en niet egale oppervlaktesGoed
EPS isolatieDak en vloerZeer goed
Tabel isolatiematerialen en functie

De conclusie, welk isolatiemateriaal wil je gaan gebruiken?

Na het lezen van bovenstaande ben je erachter gekomen dat je diverse opties hebt om te kiezen als het gaat om isolatiemateriaal. Welke is nu het meest geschikt is voor jou specifieke project? Hieronder willen geven we je nog wat extra tips om een doorslaggevende keuze te maken.

  • Budget: Voor ieders portemonnee is er wel iets te vinden. Als je kijkt naar de goede prijs-kwaliteit verhouding dan kom je vaak uit bij glas of steenwol. Isolatieplaten zijn namelijk weer iets meer aan de prijs.
  • Persoonlijke wensen: Staat duurzaam isoleren bij jou op nummer 1? Dan zijn ecologische isolatiematerialen de beste optie. Onze vakspecialisten kunnen jou hierbij persoonlijk adviseren.
  • Oppervlakte: Is het niet egaal? Dan kan je het beste kiezen voor spuitisolatie of isolatiedekens. Op egale oppervlaktes kun je gebruik maken van isolatieplaten.

We hebben je in de bovenstaande tekst een zo goed mogelijk beeld proberen te geven van de verschillende isolatiematerialen die er zijn en waar je rekening mee moet houden. Ben je nog niet helemaal zeker over de keuze die je wilt maken? Helemaal geen probleem, wij van TotaalOnder1Dak willen je altijd adviseren persoonlijk gesprek. Onze vakspecialisten hebben namelijk al jarenlange ervaring met het isoleren van o.a. daken, vloeren, muren. Schroom je dus niet om contact met ons op te nemen. Dat kan via 058-80 800 50 maar mailen mag ook naar [email protected]

Gerelateerde artikelen