Vakmannen in Nederland functioneren als losse eilandjes

Everything is just the way I imagined!

De meeste zelfstandige vakmannen in Nederland opereren als losse eilandjes. Dit betekent dat ze weinig tot geen contact hebben met andere ambitieuze vakgenoten en voortdurend overal alleen voor staan. Dit heeft natuurlijk een negatieve impact op de ontwikkelingen van de ondernemer. Sommige vakmannen zijn gelukkig wel zo handig dat ze zich eenvoudig weten te redden. Het is alleen zonde dat juist deze specialisten hun kennis niet delen met andere vakmannen.

Ik ben zelf ook een behoorlijke poos op solo tour geweest als vakman. Toch hunkerde ik best vaak naar een samenwerking. Gewoon even ideeën uitwisselen met een collega vakman en bespreken hoe we een klus het beste kunnen aanvliegen. De behoefte om mezelf te omringen met andere ambitieuze vakmannen werd steeds groter.

Ik besloot om mijn heil te zoeken in verschillende communities. Denk aan Facebookgroepen, Linkedin initiatieven en andere forums. Maar iedere keer werd ik weer teleurgesteld.

Hampelmannen die lopen te schreeuwen voor klussen, onderlinge ruzies, oplichtingspraktijken… Deze openbare groepen voor vakmannen leken in mijn optiek net op Guantanamo Bay of één of andere psychiatrische inrichting.

Niet precies wat ik zocht als serieuze vakman.

Het voelde als mijn roeping om zelf een community te starten. Een community voor de échte vakman, welteverstaan. De afgelopen twee jaar heb ik geprobeerd te achterhalen wat de grootste uitdagingen van de vakman in Nederland zijn.

Uit deze gesprekken kwam voornamelijk naar voren dat:

  • Vakmannen behoefte hebben aan een kwalitatief goede community, waarin leren van elkaar en samenwerken centraal staan.
  • Er veel angst is voor het samenwerken met onbekende vakmannen.
  • Het in contact komen met echte vakmannen bijna onmogelijk lijkt.

De echte vakmannen hebben behoefte aan zekerheid en betrouwbare relaties. Ze willen weten waar ze aan toe zijn als het aankomt op opdrachten, constante inkomsten en duurzame relaties. En in deze relaties verwacht de echte vakman van de ander eerlijkheid, transparantie en passie.

Is dit ook hetgeen waar jij als vakman naar zoekt, of heb je andere behoeftes waarin je voorzien wilt worden?

Naar aanleiding van al deze vakmanproblemen ben ik mezelf nuttig gaan maken voor deze groep harde werkers en heb ik samen met TotaalOnder1Dak een vakman community opgestart waar ik oplossingen wil faciliteren voor de vakman.

Je feedback is dus van harte welkom!

Bekijk de community hier!

– Paul Efdé

Gerelateerde artikelen