Handleiding: Steenmarter verjagen
1. Wat is een steenmarter
Een steenmarter is een roofdier uit de gezellige familie ‘marterachtigen’ (mustelidae) met in Nederland een grootte tussen de 40-50 cm. Het uiterlijk van een steenmarter wordt dan ook wel eens vergeleken met dat van een kat. Echter zijn er wel degelijk uiterlijke verschillen waardoor u deze zoogdieren kunt onderscheiden:
- De steenmarter heeft een slankere bouw.
- De steenmarter loopt huppelend.
- De steenmarter heeft zwarte kraalogen
- De steenmarter heeft een roze neusdop
- De steenmarter heeft witte randjes langs zijn oren
- De steenmarter heeft een (grijs)bruine vacht
bron: steenmarter.be
Blog bericht Hoe kunt u een steenmarter verjagen zonder de wet te overtreden
2. Hoe herken ik een Steenmarter?
Voordat u maatregelen neemt tegen een steenmarter is het belangrijk om er zeker van te zijn of u überhaupt met deze boosdoener te maken hebt. Daarom hebben wij hieronder de belangrijkste punten samengevat ‘hoe u een steenmarter kunt herkennen’ en ‘welke vervolgstappen we u aanbevelen’.
2.1 Uitwerpselen steenmarter
U kunt een steenmarter herkennen aan zijn uitwerpselen. De penetrante urinegeur en het spoor aan poep verraadt zijn aanwezigheid. Echter zou dit ook kunnen wijzen op de aanwezigheid van bijvoorbeeld een rat of een muis, maar er zijn gelukkig significante verschillen.
Vergeleken met de hiervoor genoemde plaagdieren doet de marter nogal zijn best met zijn grote boodschap. Zo is de poep van een marter te aanschouwen in zowel gevlochten als gedraaide vorm en bedraagt de lengte maar liefst tussen de 8-10 cm!
2.2 Geluid steenmarter
De steenmarter maakt overdag weinig tot geen geluid, omdat hij zijn natuurlijke vijanden niet wil laten weten waar hij zit. Maar zodra de avond valt, laat de marter zijn onweerstaanbare geluiden de vrije loop.
Wanneer een steenmarter opgewonden of angstig is, wordt er een grommend, schreeuwend of fluitend geluid geproduceerd. Dit geluid is echter nog niks vergeleken met het geluid dat er wordt gemaakt zodra de steenmarters onderlinge confrontaties hebben.
Ooit het geluid van een krolse kat gehoord? Ja, nou ik kan u vertellen dat ruziënde steenmarters tien keer erger en irritanter zijn!
Blog bericht
Nachtelijk geluid steenmarter minder opwindend voor bewoners
3. Waar komt u steenmarters tegen?
Sinds de beschermde status van de steenmarter rukt de enfant terrible op in Noord-West Europa waaronder in het mooie Nederland. Op de hiernavolgende kaart kunt u precies zien waar steenmarters zijn gesignaleerd in ons kikkerlandje.
We proberen deze map zo up-to-date mogelijk te houden echter is het zeer lastig om de groei van de steenmarter populatie bij te houden.
Zoals u kunt zien is de map inmiddels aardig bezaaid met marters. In principe zou dit geen probleem moeten zijn qua hoeveelheid als de steenmarters gewoon hun sociale leven in het wild zouden opbouwen. Echter lijkt het roofdier volledig aanhankelijk aan de mens te zijn met de gevolgen van dien…
Hieronder behandel ik de plekken waar u absoluut geen steenmarter wilt hebben en hoe u dit kunt voorkomen (mocht het kwaad nog niet geschied zijn)
3.1 Steenmarter auto
Steenmarters kruipen graag in auto’s. Dit verschijnsel heeft meerdere redenen met problematische situaties en hoge kosten als gevolg. Een reden dat steenmarters zich schuilhouden in auto’s heeft te maken met de aantrekking tot visolie en vismeel dat verwerkt zit in de autokabels. In eerste instantie lijkt dit geen probleem, echter verwart de marter een autokabel met een culinaire versnapering waardoor ze worden doorgebeten.
Daarnaast is het ook een bekend fenomeen dat steenmarters continu hun territorium afbakenen. Daarom komt het voor dat een auto met een geur van een steenmarter uit buurt A geparkeerd wordt in buurt B met een andere steenmarter. Hierdoor denkt de steenmarter in buurt B dat een andere steenmarter zijn terrein is binnengedrongen waarop het alfa-martertje heftig kan reageren en in auto-onderdelen gaat bijten.
3.1.1 Hoe voorkom ik autoschade?
- Parkeer uw auto in een garage (zonder steenmarter)
- Plaats een stroomstootapparaat in uw motorruimte
- Bescherming voor autokabels plaatsen
3.2 Steenmarter in huis
Ongevraagd een nieuw huisdier in uw woning. De steenmarter zijn voorkeur gaat uit naar stenige biotopen en omdat Nederland weinig steengronden heeft, zoekt de marter zijn thuis misschien wel in uw mooie stekje!
Heb ik een steenmarter in huis?
Mocht u een steenmarter in huis hebben dan is de kans groot dat de geluiden pas na zonsondergang te horen zijn. Deze geluiden zijn zo luid en onverdraaglijk dat menig mens denkt dat er een inbreker in huis is. Niet te vergelijken met het geluid wat een rat of muis produceert.
Verjagen uit huis
Stappenplan maken om steenmarter uit huis te verjagen ←- zelf uitvoeren of uitbesteden
Stap 1: Doe onderzoek of u daadwerkelijk een Steenmarter in huis hebt
Stap 2: Zoek uit via welke toegang de Steenmarter binnendringt
Stap 3: Sluit alle mogelijke toegangen voor de steenmarter
Stap 4: Alternatieve woning voor steenmarter regelen
Onderzoek steenmarter in huis
Zoals eerder in deze handleiding behandeld is, zijn er een aantal signalementen waaruit u kunt opmaken dat er een steenmarter in huis is. Zoek grondig naar sporen als uitwerpselen of prooiresten als dode ratten, eierschalen en vogelresten.
Toegangen steenmarter sluiten
Het voorkomen dat er een steenmarter bij u komt buurten is mogelijk met het juiste preventiemateriaal. De Anti-marterprofielen is in deze situatie de meest geschikte oplossing om de steenmarter te weren uit uw huis. Deze dikke aluminium-kam dicht de ruimte onder de dakpannen hermetisch af. Hierdoor is het voor een steenmarter, muis of rat onmogelijk om nog binnen te dringen.
Alternatieve woning steenmarter
Het is begrijpelijk dat u de steenmarter uit uw eigen huis wilt hebben. Maar daarentegen is het ook logisch dat de steenmarter gewend is aan de luxe voorzieningen in uw woning en niet snel meer voor minder gaat. Daarom is de kans groot dat het plaagdier gaat buurten bij de buren. Om dit te voorkomen zou u de buren kunnen inlichten met dit formulier (binnenkort beschikbaar) om te voorkomen dat zij ook schade van de marter krijgen.
4.Bescherming tegen Steenmarter
De steenmarter is een beschermde diersoort in Nederland. Wilt u het dier uit uw buurt houden dan zijn daar regels aan verbonden. Zo mag u de marter door zijn beschermde status niet zomaar vangen en verderop uitzetten. Niet dat uitzetten ook maar iets oplevert. De steenmarter vindt namelijk (net als Kleinduimpje) gemakkelijk zijn oude plekje weer terug. Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven om van deze lastpost af te komen.
4.1 Verjagen van steenmarter
Steenmarters vangen is verboden, maar ze verjagen niet. In onze webshop vindt u een zeer uitgebreid aanbod van steenmarter werende middelen. Anti-steenmartersprays en ultrasone marterverjagers werken zeer effectief om ze voor een poosje te verjagen en gebruikt u gemakkelijk zelf.
4.2 Anti-marterprofielen
Beter dan verjagen is voorkomen dat er een steenmarter bij u komt buurten. De meest populaire preventieve maatregel is de marterschroot. Deze dikke aluminium kam dicht de ruimte onder de dakpannen hermetisch af. Geen marter, muis of rat kan zo uw huis nog binnendringen.
Bekijk hieronder onze 3 meest gebruikte oplossingen voor het weren van steenmarters uit huis.
Marterprofiel
BESCHERMING TEGEN MARTERS + VOGELS
Dakvoetprofiel
Dakgootpreventie + Marterprofiel
4.3 Complete dakgootbescherming
Nooit meer last van steenmarters en ook nog eens een schone dakgoot? Onze dakgootroosters inclusief marterprofielen bewijzen het te kunnen. Waar de kunststof variant al snel zijn sterkte verliest, doet ons aluminium rooster nu al meer dan tien jaar zijn werk. Bladeren blijven liggen tot ze opdrogen en de wind blaast de roosters weer keurig schoon. Van de steenmarter ontbreekt tot op heden ieder spoor.
Direct naar dakgootbescherming
CONCLUSIE
Bescherming tegen Steenmarters is mogelijk!
Door ervaring rijk geworden in kennis.
U gaat profiteren van onze kennis door een vrijblijvende offerte aan te vragen.
Wilt u de waarde van uw woning behouden?
Na het invullen van het formulier nemen wij contact met u op. Dit kan telefonisch of via de mail.