Hoe kunt u een steenmarter verjagen zonder de wet te overtreden

Als mensen mij vragen wat ik doe en ik vertel ze dan dat ik bescherming bied tegen steenmarters dan is het 9 van de 10 keer zo dat ze, of zelf last hebben gehad van een steenmarter, of ze kennen wel iemand die er last van heeft gehad. 

Dat is ook niet zo gek aangezien de steenmarter al jaren in opkomst is en de marter onderhand een plaag begint te worden. Waar de steenmarter zich vroeger voornamelijk in het oosten van het land liet zien kom ik nu ook geregeld in Noord en Zuid Holland voor advies en marterpreventie. 

Voor veel mensen in het westen van het land is de steenmarter een onbekend fenomeen en er wordt dan ook massaal gegoogled naar de steenmarter. Dit begint vaak met een zoek opdracht naar de bekende klachten:

 • Lawaai op de zolder (net alsof er een kind over zolder rende)
 • Penetrante stank in huis
 • Vlekken op het plafond
 • Aangevreten isolatiemateriaal
 • Krabbend geluid onder het dak
 • Rammelende dakpannen
 • Vliegen op zolder
 • Eierschalen in de dakgoot

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ik denk dat het wel duidelijk is dat er ontzettend veel op wordt gezocht. 

Het leek net alsof er een kat of kleine hond over mijn plafond liep.

Weet u niet zeker of u last heeft van een steenmarter? Leg dan eens een rauw ei in de dakgoot. Als het ei weg is na een tijdje kunt u er zeker van zijn dat u een marter in huis heeft

Beschermde status van de steenmarter

De steenmarter is een beschermde diersoort. Vroeger werd er veel op gejaagd en nam hun aantal in een rap tempo af. Deze maatregel is in 1942 ingegaan om de marter tegen uitsterving te beschermen. 

Deze bescherming heeft er voor gezorgd dat u nu beschermd moet worden tegen de steenmarter. Ik zou bijna denken aan karma maar daar laat ik me verder maar niet over uit. 

Het duurt waarschijnlijk nog wel even tot men weer mag jagen op de steenmarter of deze mag doden. Tot die tijd wil ik u graag voorzien van informatie over hoe u zelf de steenmarter kunt verjagen

Wat kunt u zelf doen om marters te verjagen

Ik wil benadrukken dat het verjagen van steenmarters iets heel anders is dan wering voor steenmarters aanbrengen. Het tweede zorgt er namelijk alleen voor dat een steenmarter niet meer in huis of in uw auto kan komen.

Mercedes verkoopt bijvoorbeeld complete bescherming voor uw auto. Dit zijn speciale kappen die elke opening van uw auto afdichten. Deze tip kreeg ik van een klant en dit blijkt nogal een duur grapje te zijn. Voordeel is wel dat u nooit meer een steenmarter onder uw motorkap heeft te logeren. 

Onderstaand een opsomming met de opties die in de praktijk het beste werken om steenmarters te verjagen.

 1. Zet de muziek aan

Marters houden totaal niet van lawaai en zijn zeer schuw. De aanwezigheid van bijvoorbeeld een radio op zolder met luid volume zorgt ervoor dat de marter liever een andere plek opzoekt. Als u dit een paar dagen aanhoudt komt de marter vaak een paar maandjes niet meer terug. 

2. Sprayen 

Zelf gebruik ik Hertshoornspray om de marter een paar weken uit huis te verjagen. H.H. Spray is oorspronkelijk bedoeld om een einde te maken aan veren pikken bij kippen en staartbijten en vechten bij varkens en biggen. In de praktijk dus uitstekend geschikt om steenmarters te verjagen. Om deze reden ook te verkrijgen in de shop

De spray geeft mij een garantie dat de marter niet in huis is wanneer ik de marter bescherming monteer en alle gaten en kieren af dicht met aluminium roosters en speciale profielen. De Hertshoornspray is mij aangeraden door Dick van van Huigenbosch Plaagdierbeheersing. Als ik zelf de marter niet kan verjagen bel ik een gecertificeerde partner van ons. 

3. Ultrasoon geluid

Ik ben geen fan van deze oplossing maar het kan helpen als de steenmarter vaak op dezelfde plek onder de pannen kruipt of om de marter uit uw tuin of oprit te verjagen. Bij woningen waar meer openingen zijn en langere lengtes dakgoot waar de steenmarter rond kan lopen kan dit alsnog een duur grapje worden. 

Wat TotaalOnder1Dak afdeling Woningbescherming doet

Met onze ervaring (onderhand al bijna 10 jaar) zijn we tot een simpele conclusie gekomen. Het verjagen van steenmarters is vaak een tijdelijke oplossing omdat, als een steenmarter eenmaal een plekje in uw huis heeft gevonden, hij (of zij) veel meer moeite doet om terug te komen naar het voor de steenmarter zo bekende warme plekje in huis. 

Wat we doen: 

 • We inspecteren uw woning of gebouw op sporen en gemaakte gaten door de steenmarter. 
 • Op basis van deze inspectie maken we een gratis voorstel op maat omdat geen één woning gelijk is. 
 • Nadat het voorstel samen is overeengekomen gaan we de steenmarter eerst verjagen of komen langs wanneer de steenmarter niet in huis is. 
 • Bij het beschermen van uw woning tegen steenmarters gebruiken we onze speciale profielen van aluminium. 
 • Als de dakpannen te licht worden bevonden maken we de gehele onderste pannenrij vast met schroeven en/of pannenhaken om zo het succes van een martervrije woning te kunnen garanderen.
 • We beschermen dakramen rondom als deze een groot risico vormen. 
 • Dakkapellen en een uitbouw waar het dak op aansluit worden beschermd. 
 • Na alle werkzaamheden worden zwakke punten extra nagekeken zodat u weer kunt genieten van een goede nachtrust. 

Bent u nou ook benieuwd wat we voor u kunnen doen? 

Neem dan gerust contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan. Wilt u het liever zelf plaatsen? Kijk dan even in onze shop.

Wil je de waarde van je woning behouden?

Na het invullen van het formulier nemen wij contact met je op. Dit kan telefonisch of via de mail.

Gerelateerde artikelen